Vitaliteit

Vitaliteit is afgeleid van het Latijnse woord 'Vita', wat leven betekent. Vitaliteit duidt op het bruisen van energie, je sterk en fit voelen en het beschikken over een grote mentale veerkracht en veel doorzettingsvermogen.

Het begrip vitaliteit heeft in totaal vier onderdelen die met elkaar in balans moeten zijn:

  • fysiek (voldoende beweging, verantwoorde voeding, genoeg slaap)
  • mentaal (persoonlijke groei en ontwikkeling)
  • emotioneel (zelfbewustzijn, samenwerking met mensen)
  • spiritueel (betekenisvol en nuttig bezig zijn).

Deze vier onderdelen worden ook wel als lichaam, hoofd, hart en ziel getypeerd. Vitaliteit is het ultieme gevoel van levenslust en energie.

Verschillende factoren (o.a. stress, ongezonde leefstijl, geen loopbaanmogelijkheden, gezondheidsproblemen etc.) kunnen zorgen voor een gebrek aan vitaliteit. Vitaliteit toont een sterke samenhang met gezondheid. Een gebrek aan vitaliteit kan gevolgen hebben voor iemands persoonlijke leven, maar ook voor de organisatie waar iemand werkzaam is. 

 

 

Vitale mensen in een organisatie hebben meer plezier en energie in het werk, zijn creatiever en productiever, voelen meer betrokkenheid en verzuimen bovendien minder.Zij zijn duurzaam inzetbaar. Dit is de voornaamste reden dat veel organisaties zich steeds meer gaan richten op een vitaliteitsbeleid: het personeel (en daarmee de organisatie) door middel van nieuw beleid vitaler maken. Dit kan op verschillende manieren, een aantal bekende voorbeelden zijn o.a.: interventies op het gebied van gezondheid of werk-privébalans, het promoten van sport, workshops zoals energiek werken of slaap of werken is topsport, etc. Vitaliteitsbeleid gaat vaak samen met gezondheidsbeleid en is onderdeel van het nieuwe werken.

Vanuit Moduzz kunnen we op maat programma’s aanbieden. Denk hierbij aan fysieke testen, diverse workshops, challenges met collega’s of teams waarbij elke medewerker een wearable (fitbit) heeft gekoppeld aan een app zodat real time gegevens in de challenge zichtbaar worden. Doel: vitale medewerkers en performance verbetering voor de organisatie.